joi, 26 septembrie 2013

Viata ca o prajitura

(Articolul urmator este un capitol din cartea Buddhist Boot Camp a lui Timber Hawkeye)
Cand un prieten m-a intrebat recent daca as schimba ceva la viata mea, i-am raspuns instinctiv “Absolut nimic! Sunt mai multumit decat am fost vreodata si mai fericit decat am crezut vreodata ca ar fi posibil.”
Raspunsul lui a fost, “Cu siguranta ai vrea sa ai mai multi bani, sau o casa mai mare sau CEVA, nu?” 
La care eu i-am raspuns… “Nu.” Adica sunt deja fericit, cine stie ce ar aduce mai multi bani in viata mea?!
Lucrurile stau cam asa: daca viata este o reteta de prajitura pe care incerci sa o imbunatesti, atunci a mea e PERFECTA pentru moment (avand continutul ideal de faina, zahar, praf de copt, etc.) Mai mult zahar, de exemplu, nu ar face neaparat prajitura mai buna. De fapt ar putea chiar sa o strice!
Deci daca nu esti fericit cu viata ta incearca sa-ti dai seama care ingrediente o fac amara si scoate-le. Nu te increde in reclamele care iti spun sa pui mai multa glazura deasupra pentru ca vei obtine doar o prajitura amara cu glazura.
Oamenii spun lucruri de genul, “Daca as putea sa merg in vacanta in Hawaii, viata mea ar fi mai buna!”. Problema este ca atunci cand te vei intoarce din insule (sau cu alte cuvinte dupa ce ai terminat de lins glazura de deasupra), te va astepta tot prajitura ta amara.
Dar, si asta e partea cea mai faina, daca potrivesti ingredientele, viata ta va fi minunata (cu sau fara glazura). Orice alt lucru distractiv pe care il vei face pe langa va fi glazura.
Avem sansa sa incercam o noua reteta in fiecare dimineata (mai ales atunci cand traim deplin). Asadar daca prajitura iese amara intr-o zi, e ok – o poti face altfel maine. Insa nu invinovati pe altii daca nu-ti iese bine prajitura; fiecare si-o coace pe-a lui.
Iata un secret: in timp ce reteta fiecaruia e intodeauna un pic diferita, ingredientele de baza pentru un blat reusit sunt iubirea, recunostinta, bunatatea si rabdarea. Si cel mai comun ingredient, care face prajiturile oamenilor amare, este frica, asa ca nu-l folosi!

Spor la copt!

2 comentarii:

  1. Imi place foarte mult perspectiva asta! Si mi-a dat un start 'delicios' acestei zile! Mersi!

    Cris Bugu

    RăspundețiȘtergere
  2. mi ai facut pofta de o prajitura buna, de soare, de plaja cu nisip fin :)
    cand aromele sunt in echilibrul este viata perfecta..una din prajiturile preferate e cea cu cirese amare.
    Nic

    RăspundețiȘtergere